Studiile psihologice si sociologice despre oamenii care isi aleg partenerii pentru iubire si casatorie au evidentiat un numar de factori si variabile care ne influenteaza alegerea intre satisfacerea nevoilor si sentimentul de a fi iubit.      Unele dintre aceste variabile sunt:
1. Asemanarea la nivelul atitudinilor si mediul de provenienta;
2. Apropierea geografica;
3. Trasaturile de personalitate si aspectul;
4.  Afectiunea reciproca si faptul ca suntem placuti de persoana cealalta;
5. Satisfacerea nevoilor;
6. Excitatia fizica si emotionala;
 7. Influente sociale, normele si aprobarea oamenilor din cercul nostru;
 8. Anumite semnale din vocea, ochii, postura, felul de a se misca al persoanei iubite;
9. Disponibilitatea pentru o relatie de dragoste;
10. Oportunitati de a fi singuri impreuna;
11. Misterul in ceea ce priveste persoana sau situatia.

Daca stati sa va ganditi, in momentul in care v-ati indragostit de cineva, care dintre acesti factori au avut rolul cel mai important si care nu au contat?

Pentru a sti in ce masura influenteaza acesti factori atractia romantica, psihologul Arthur Aron si colegii sai au analizat trei tipuri de rapoarte despre felul in care ne indragostim:

● Primul tip de raport a fost un set de rapoarte scrise detaliat de o serie de oameni care s-au indragostit in decursul a opt luni, analiza lor a aratat ca in toate e prezenta simpatizarea si atractia reciproca,  pe cand satisfacerea nevoilor in mai putin de un sfert din rapoarte.

● Al doilea tip de raport a fost  oferit de cei carora li s-a cerut doar sa povesteasca momentul indragostirii si l-a fel ca in primult tip de raport analiza a evidentiat ca simpatia reciproca era dominanta pe cand satisfacerea nevoilor apare doar intr-o zecime din povestiri.

● Al treilea tip de raport a fost obtinut folosind un chestionar unde oamenilor li s-a cerut sa-si aminteasca cele mai recente experiente de indragostire. Si in acest caz analiza raspunsurilor a indicat ca cel mai fregvent motiv pentru indragostire e atractia reciproca si nu implinirea nevoilor care a fost mentionata doar intr-o treime din cazuri.

Una din explicatiile pentru faptul ca a fost mentionat atat de rar satisfacerea nevoilor in cazul celor trei tipuri de rapoarte despre indragostire, este ca oamenii nu se simt confortabil sa recunoasca satisfacerea nevoilor, nici macar fata de ei si prefera sa creada ca indragostirea nu are motive egoiste.

Atunci cand cautati un partener romantic e intelept sa folositi atat puterea reciprocitatii iubirii cat si puterea satisfacerii nevoilor.

Incepand cu satisfacerea nevoilor e important sa:
                1.      Sa aveti in vedere atat nevoile dumneavoastra cat si pe cele ale candidatului.
               2.      Sa intelegeti ce va doriti si ce sunteti dispus sa oferiti.
               3.      Sa va dati seama care sunt cele mai importante nevoi pentru dumneavoastra.
               4.      Definiti ce anume cautati, astfel sa cresteti probabilitatea de a gasi acele lucruri.

Daca apare un candidat promitator in viata dumneavoastra strategia cea mai buna ar fi:

–          sa fiti deschis, cald si placut;

–          sa manifestati interes si sa fiti un bun ascultator;

–          sa faceti aprecieri sincere si oneste;

–          sa fiti sensibil la nevoile partenerului;

–          sa respectati dreptul acestuia de a simti, gandi si face lucrurile diferit;

Dragostea si recompensele pe care partenerii dintr-un cuplu si le ofera si primesc  reciproc vor creste in masura in care isi arata iubirea si manifesta consideratia. Toate aceste lucruri minunate fac parte din ciclul minunat al iubirii unde nu exista retineri si nu se asteapta ca partenerul perfect sa vina cu cheia fermecata a inimii dumneavoastra.

 

 

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii