Schimbarea rapidă
“Totul respiră, totul se mișcă, totul se schimbă.” (Guy Corneau)
Lucrurile nu se schimbă, noi ne schimbăm, noi suntem artizanii schimbării. Toţi ne-am dorit la un moment dat să îmbunătăţim anumite aspecte din viaţa noastră. Cum te-ai simţi să fii sigur în totalitate că asta vrei? Să fii convins că nu va cădea totul într-un an, o saptamană, o clipa precum piesele de domino? Schimbarea făcuta în scurt timp se menţine şi pe temen lung doar găsind forţa interioară necesară. De ce cred oamenii că schimbările importante sunt grele? Poate pentru că încercările repetate finalizate cu nereusită sau renunţare au fost descurajatoare, poate pentru că s-au bazat doar pe vointă și fară a stabili un plan în prealabil, au hotărât şi au pornit la drum… Eroarea este în faptul că nu schimbarea e grea ci cum se face ea ne dă bătăi de cap.
Transformarea poate începe chiar “acum” condimentată cu puţină voinţă, cu puţină dorinţă, cu puţină convingere, cu puţină încredere şi restul după bunul plac. Nu există o reţetă anume, ori un tipar de parcurs al schimbării personale, pentru că fiecare are temporalitatea sa, etapele sale şi propriul său ritm. Un prim pas este să “guşti” şi să ai curaj să recunoşti că ceva este în neregulă şi că ți-ai dori mai mult de la viața ta.
Amânarea momentului nu face decât să micşoreze şansele unei reuşite, să se îndepărteze până aproape de imposibilitatea trăirii lui. Fiecare dintre noi vrea să exprime ce este mai bun, dar e ceva ce ne opreşte, poate că “frige” prea tare, ceva ce ne încetineşte în a găsi acea variantă a noastră de “the best”, deoarece frica de necunoscut este mare şi mulţi dintre noi preferăm să ne instalăm într-o stare de confort și mulțumire suficientă. De ce este important să te implici cu acele ingrediente speciale? Pentru că asta înseamnă a-ţi asuma o răspunderea personală şi atunci când e “iute” reacţionezi nu stai pasiv şi arunci vina pe ceilalţi sau îţi găsesti motive…
Odată ce efectuăm o anumită schimbare ar fi potrivit să o susţinem imediat prin acțiuni. Ca exerciţiile fizice de dimineată, nu ajunge o singură zi să te asiguri că ești mai sănătos tot restul vieţii.
În felul acesta de “mâncare“ ţi se dau doar 3 ingrediente de bază: “momentul acesta”, “răspunderea” şi “puterea” să faci “schimbarea la cuptor”, dar la câte grade se coace, tu decizi, şi ce garnitură mai adaugi şi cum o aranjezi în farfurie…
A se servi cât încă e caldă!