Ce ne influenteaza si ne determina comportamentul? Ce ne dicteaza cum sa raspundem situatiilor si oamenilor pe care ii intalnim de-a lungul vietii?
Convingerile sunt raspunsul la aceste intrebari, ele ne formeaza scenariul propriei vieti. Majoritatea convingerilor noatre se formeaza la varsta de 7 ani si prind forma sub influenta persoanelor care ne ingrijesc. In cele mai multe cazuri nu ne dam seama ca aceste convingeri sunt oglindite de fiecare moment al vietii noastre si totodata le influenteaza.
Fiecare convingere are propria sa structura pe care o putem influenta daca asta ne dorim. Este ca si cand am avea in minte o inregistrare si daca aceasta functioneaza, o putem pastra, actualiza si perfectiona. In situatia in care inregistrarea ne limiteaza gandirea cu privire la noi insine, o putem da la o parte si realiza o noua inregistrare care sa functioneze in sprijinul nostru. Acesta este unul dintre fundamentele NLP: daca intelegem structura gandirii noastre, o putem schimba atunci cand ne dorim. Daca vrem sa reproducem nivelul unei performante, trebuie sa avem capacitatea de a descifra, convingerea persoanei a carei performanta ne-ar placea sa o reproducem, in asa fel incat sa ne influentam comportamentul. De exemplu daca vrei sa crezi in faptul ca vei vorbi cu usurinta la un interviu, iti va fi util sa reproduci modelul situatiilor in care ai avut convingerea ca ai ceva important de impartasit interviatorului. Amintindu-ti aceasta convingere ai avut acces la aceasta resursa interioara pe care o ai dintotdeauna, dar care fusese ascunsa temporar.
Convingerile pot fi exprimate sub forma de declaratii emotionale, nu factuale, ce sunt alcatuite din opinii stocate de-a lungul timpului.
Convingerile se formeaza acceptand opiniile oamenilor influenti din viata noastra, noi landu-le drept bune, astfel parintii sau echivalentele figurilor parentale (inclusiv profesorii) stau la baza multora dintre ele. Convingerile sunt principii care tin in intregime de fiinta noastra interioara si sunt complet sub influenta noastra, de aceea programarea neurolingvistica ne poate ajuta sa le schimbam si sa cream un set propriu de principii care sa ne sprijine in dobandirea vietii pe care o dorim.
Convingerile cele mai importante pentru o persoana sunt:
1. Fiecare persoana este unica.
2. Atunci cand alege, fiecare om face cea mai buna alegere pentru sine.
3. Nu exista esec, exista doar feedback.
4. In spatele fiecarui comportament se afla o intentie pozitiva.
5. Sensul unei comunicari il reprezinta efectul ei.
6. Pentru fiecare problema exista o solutie.
7. In noi insine se regasesc toate resursele de care vom avea vreodata nevoie.
8. Persoana cu cea mai mare flexibilitate de gandire si comportament are si cea mai mare influenta.
9. Mintea si trupul sunt parte al aceluiasi sistem.
10. Cunoasterea, gandirea, memoria si imaginatia sunt rezultatul unor succesiuni si combinatii ale modurilor de filtrare si stocare a informatiei.
Aceste convingeri vor fi explicate individual in articolele ce vor urma.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii