Filozoful Sorin Cerin spunea ca este o desertaciune faptul ca toate contrariile se atrag iar cele de acelasi sens se resping in aceasta lume. Desi cercetarile si gandurile intelepte ale celor ce au trait inaintea noastra spun ca “ cine se aseamana se aduna” tot intelepciunea populara ne mai ofera o zicala opusa si anume “contrariile se atrag”. 

Cu totii stim ca asa cum polii opusi ai unui magnet se atrag tot asa suntem atrasi de personalitatile deosebite. Teoria aceasta se bazeaza pe atractia reciproca dintre partenerii cu trasaturi diferite, datorita tendintei de a-l cunoaste si studia pe celalalt. De exemplu, un barbat indraznet poate fi atras de o femeie linistita, iar o femeie care se dovedeste o adevarata luptatoare poate fi atrasa de un barbat mai putin curajos si delasator. 

Conform acestui exemplu oamenii sunt atrasi de aspectul diferit al partenerului lor romantic, aspect care poate avea legatura cu:

  • Personalitatea ( El e calm, ea e agitata)
  • Aspectul fizic ( El e inalt cu o constructie fizica dezvoltata, ea e scunda si slaba)
  • Atitudinea (El are o viziune despre un eveniment, ea are o viziune diferita)
  • Domeniul de interes (El este preocupat de activitatea bancara, ea are o cariera in sport)
  • Mediul de provenienta (El provine dintr-o familie de intelectuali, ea dintr-o familie simpla)

In toate aceste cazuri diferentele sunt considerate aspecte pozitive care fortifica relatia de iubire dintre doi oameni, iar cercetarile au aratat ca persoanele, implicate intr-o relatie unde partenerul e dominant, ii completeaza si tind sa se supuna lor  declarand o satisfactie mai mare decat in cazul in care ar fi avut un partener similar.

Diferentele pot incita mai mult decat asemanarile, si acest lucru este intarit de un studiu care ne arata ca desi e placut sa descoperim ca suntem simpatizati de oameni cu pareri similare cu cele ale noastre, este mult mai incitant atunci cand aflam ca suntem placuti de persoane ale caror pareri sunt diferite si astfel presupunem ca acele persoane ne plac pentru ceea ce suntem si nu pentru parerile pe care le avem. 

O alta recompensa pe care o poate oferi diferenta ar fi atunci cand interactionam cu un om ce are alte viziuni, asadar putem simti ca invatam ceva nou si inedit, dar probabil si faptul ca ne consideram unici si mai speciali in loc sa fim ca toti ceilalti.

Chiar daca avem dovezi care vin si sustin inclinatia spre cineva in urma recompenselor obitinute de la oamenii diferiti noua, cercetarile facute privind atractia ne indica faptul ca o influenta mult mai mare o au tot oamenii care ne sunt similari si s-a observant ca nu diferentele in sine atrag ci compatibilitatea, adica faptul ca aceste diferente vin in completarea reciproca a personalitatii, intr-o anumita dimensiune semnificativa, a partenerilor.

Terapeutul Murray Brown considera ca asemanarea generala ce ii face pe parteneri sa fie atrasi reciproc este maturitatea psihologica iar dimensiunea de personalitate complementara este “mecanismul de aparare”. Exemplul ce clarifica acest aspect este al unui barbat care isi refuleaza sentimentele, el doreste sa interactioneze cu femei care isi dramatizeaza sentimentele, astfel factorul esential, care ii separa pe oamenii ce sunt atrasi de parteneri similari si nu  de parteneri opusi lor, sa fie acceptarea de sine.

Profesorul Zehava Solomon a analizat efectele similaritatii si ale compatibilitatii asupra alegerilor romantice ale cuplurilor si a observat ca oamenii cu un nivel ridicat al acceptarii de sine aleg parteneri pe cei pe care ii considera ca fiind similari. Pe cand cei cu un nivel redus al acceptarii de sine ii aleg  pe cei pe care ii considera diferiti de ei.

Persoanele care isi apreciaza partenerii ii considera asemanatori si acest lucru actioneaza ca un indicator al satisfactiei intr-o relatie romantica, iar aceasta uneori poate fi satisfacatoare pentru ca este complementara.

In functie de asemanari si deosebiri, cuplul  isi poate cladi relatii constructive sau distructive. O relatie ce se bazeaza pe multe lucruri in comun cum ar fi originea, statutul social, varsta, educatia, profesia, pasiunile sau religia unde partenerii au mai putine motive sa se certe este evident mult mai solida si este cel mai probabil ca intr-o astfel de relatie partnerii sa se casatoreasca si sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti.  

In cazul relatiilor ce se bazeaza pe trasaturile de personalitate opuse ale iubitului sau iubitei, lucrurile stau in felul urmator, daca partenerii sunt toleranti unul cu celalat si ideile fiecaruia sunt luate in considerare, atunci inseamna ca ei se completeaza reciproc, ceea ce nu poate avea decat avantaje si impreuna formeaza o unitate, o relatie foarte constructiva si foarte puternica.

In situatiile unde partenerii nu reusesc sa se accepte unul pe celalalt si sunt intr-o incercare continua si permanenta de a-l schimba pe celalalt, consumandu-se reciproc, tipurile acestea de relatii duc de cele mai multe ori la iubiri distructive si sortite esecului.

 

 

 

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii