Nu vi s-a intamplat sa fiti intrebati de diverse persoane daca sunteti ruda cu partenereul de viata pentru ca aveti trasaturi fizice si de comportament uimitor de similare?

Profesorul spiritual Baba Ram Dass spunea: “Numai partea din tine care seamana cu mine poate auzi ce spun”. Obisnuim sa cautam deseori parteneri de cuplu similari noua sa arata ca infatisare, sa iubeasca si sa gandeascaca noi crezand ca asa vom fi intelesi.

Una din explicatii pentru asemanarea dintre parteneri ne este oferita de teoria echitatiei conform careia alegem mereu ca partener persoana pe care noi consideram ca o meritam. Im general consideram ca meritam ce avem noi de oferit, astfel cu cat este mai mare asemanarea la nivelul atractivitatii dintre doua persone cu atat relatia lor va fi perceputa ca fiind echitabila. Aceasta teorie este exemplificata astfel: cu cat un om ce este neatragator cu atat mai neatragatori trebuie sa fie potentialii candidati pe care acesta ii va accepta ca partener romantic.

A doua explicatie are la baza efectul pozitiv al expunerii repetate care ne determina sa dezvoltam o preferinta si sa simtim o atractie mai mare fata de cei care ne plac si se aseamana cu noi, fiind si consecinta faptului ca incepand de la nastere suntem inconjurati de membrii familiei, in special de rudele de gradul intai care tind sa arate ca noi.

A treia explicatie este ca in timp cuplurile au tendinta de a semana din ce in ce mai mult. Membrii unui cuplu, odata cu trecerea anilor petrecuti impreuna, ajung sa aiba trasaturi faciale asemanatoare ne arata un studiu realizat de parintele psihologiei sociale, Robert Zajonc. Studiu ce consta in strangerea de fotografii ale unor cupluri casatorite pe durata a cel putin 25 de ani. Acestea au fost apoi separate, decupate si prezentate unui numar de 110 persoane. Fotografiile apartineau acelorasi cupluri si erau de doua tipuri: realizate in primul an de casnicie si apoi dupa 25 de ani de mariaj. Participantii la studiu au fost rugati sa judece asemanarea dintre fotografii, specificandu-se doar probabilitatea ca persoanele imortalizate sa fie casatorite. Participantii au reusit sa asocieze in mare parte persoanele casatorite si au gasit trasaturi faciale asemanatoare intre cei casatoriti, insa nu au avut si argumentele stiintifice pentru a demonstra acest fapt. In schimb, autorii studiului au identificat o serie de conditii favorabile.

Obiceiurile alimentare comune si dieta pe care partenerii o au. Ei se obisnuiesc sa consume cam aceleasi alimente dupa o perioada mare de timp petrecuta impreuna.

Un alt factor este mediul pentru ca impartirea aceluiasi spatiu si a aceluiasi mediu duce implicit la expunerea la factori naturali comuni.

Predispozitia emotionala ne explica de ce oamenii sunt atrasi de persoane asemanatoare lor din punct de vedere temperamental. Persoanele optimiste si vesele vor fi atrase de persoane de acelasi fel, asa cum si cele pesimiste se vor arata mai interesate de cele care vad lucrurile in acelasi mod. Oamenii nu vor sa vada in partener o negare a lor, ci cauta o completare, o prelungire a felului lor de a fi.

In timp oamenii care traiesc impreuna, ajung sa empatizeze cu persoana care le este partener de viata. Asemanarea fizica se face inconstient, prin simplul fapt ca tindem sa copiem expresiile faciale, mimica, chiar si gesturile celuilalt. Afectivitatea pentru celalalt si diversele aspecte particulare precum: un anumit mod de a zambi sau de a privi, le preluam involuntar, ele incepand sa faca parte si din personalitatea noastra. Cu trecerea anilor, chipurile celor doua persoane incep sa semene: apar riduri in aceleasi zone ale fetei si trasaturi asemanatoare, date de dispozitiile sufletesti de cele mai multe ori impartasite de ambii parteneri.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii