Tiparele traiesc o viata secreta inauntrul tau. Se ascund in mintea ta. Precum agentii sub acoperire, tiparele au ramas neidentificate si ti-au afectat deciziile, fara sa fi bagat de seama cineva – de multa vreme, probabil.

Ca sa citam un vechi proverb chinezesc: “ Daca iti cunosti dusmanul si te cunosti pe tine insuti, poti duce o suta de razboaie, fara sa fii infrant”. In mod similar, daca intelegi propriul tau tipar, vei fi capabil sa identifici verigile slabe ale lantului si sa il rupi.

Pentru a-ti intelege tiparele, trebuie sa incepi prin a te gandi la lucrurile la care nu te-ai mai gandit de foarte mult timp. Noi, adultii, uitam adesea magia secretelor si minunea misterelor. In copilarie, secretele si misterele erau foarte reale si captivante. Uneori ne incantau, alteori ne inspaimantau de-a dreptul.

Jocul de-a v-ati ascunselea, de exemplu, este doar unul dintre exemplele care ne arata ca a ne ascunde si a ne descoperi au facut parte mai mult din copilaria noastra, decat in viata de adult. Bucuria copiilor care fac o descoperire si profita de o scurtatura este inca un exemplu. Intr-un fel sau altul, pe masura ce ne maturizam, aceasta magie iese din vocabularul nostru zilnic si dispare din gandire.

Tiparele nu au nimic magic in ele, exceptand faptul ca “acum le vezi, acum nu le vezi”. Adevarata magie este sa faci aceste fantome invizibile sa fie vizibile. Iar pentru a reusi acest lucru, trebuie sa-ti reactivezi interesul pe care l-ai avut in copilarie in descoperirea secretelor. Vom descoperi mai departe trei aspecte foarte importante despre viata secreta a tiparelor ( trei aspecte pe care tiparele tale nu vor ca tu sa le cunosti, pentru ca aceste aspecte ameninta controlul tiparelor asupra ta):

Primul secret.

Unde salasluiesc tiparele

Tiparele problematice din viata noastra ne pot controla daca si numai daca ele raman nedescoperite, ascunse in inconstient, acolo unde nu le putem vedea. Daca nu le vedem, nu le putem intelege. Nici nu putem aprecia daca ele ne ajuta sau ne impiedica sa reusim. Daca nici nu le vedem, nici nu le evaluam, nu avem desigur nicio putere sa le modificam. Daca tiparele noastre nu ar fi ascunse, ci vizibile in constient, atunci cu certitudine ca le-am putea elimina pe cele irationale.

Constientul este acea parte a mintii noastre in care pastram informatiile vechi si noi si pe care nu le ascundem de noi insine. In constient se afla lista de cumparaturi, grijile zilnice, conversatiile recente. Tot acolo sunt filmele pe care le-am vazut si cartile pe care le-am citit, sarcinile de serviciu si directia catre scoala  sau catre locul de munca. Constientul este un fiset al tuturor lucrurilor la care ne putem gandi sau pe care ni le amintim.

Pe de alta parte, inconstientul se comporta ca un fisier invizibil din sistemul nostru de operare pe calculator – continutul lui afecteaza functionarea aparatului, dar nu vedem ce are inauntru. Pentru ca nu suntem constienti de existenta lui, in general operand ca si cand aceasta sectiune nu ar exista. Inseamna ca ignoram complet o parte a continutului mintii noastre, chiar daca acea parte ne afecteaza semnificativ.

Ne vine greu sa acceptam acest lucru, cel putin pentru inceput, dar pentru a ne descoperi propriile tipare avem nevoie de un spirit de explorator pentru a patrunde in lumea noastra interioara indiferent de ce vom gasi acolo.

Al doilea secret.

Motivatia tuturor tiparelor

Cand tiparul pare a fi nejustificat, cand ne conduce spre un stil de viata care nu corespunde telurilor noastre si ne impiedica sa ne valorificam potentialul, a continua sa-l utilizam sfideaza logica. Dupa cum am vazut, explicatia rezida partial in inconstient, in faptul ca nu sesizam existenta tiparului. Dar o explicatie este si faptul ca tiparele sunt sustinute de o motivatie puternica.

Faptul motivational trebuie sa fie atat de puternic, incat sa infranga bunul simt, sa ne determine sa neglijam consecintele si sa ne impinga sa continuam folosirea aceluiasi tipar, desi s-a dovedit deja contraporductiv.

Motivatia pentru continuitatea tiparului problematic este convingerea profunda, de care probabil nu suntem constienti, ca, aplicand in continuare tiparul respectiv vom obtine ceea ce ne dorim cu ardoare. Impartasind convingerea ca tiparul va realiza ceva bun pentru noi, chiar daca aceasta convingere vine din inconstient, acordam tiparului o semnatura in alb, pentru ca el sa continuie neingradit.

Contrar intelepciunii populare, tiparele problematice nu sunt actionate de o slabiciune de caracter. Tiparele problematice sunt activate de convingerea ca aplicarea lor este calea spre implinire. Este o ironie faptul ca tiparele care genereaza neimpliniri sunt motivate de dorinta de a reusi. Toate tiparele contraproductive sunt motivate de o intentie buna.

Toti vrem sa avem o viata cat mai buna. Nimeni nu se trezeste dimineata cu gandul: “Azi voi apela la un tipar contraproductiv, astfel incat sa-mi blochez drumul spre telul pe care il urmaresc”. Facem ceea ce facem pentru ca avem intentii bune. Lucrurile o iau razna cand aceste intentii bune sunt puse in aplicare prin intermediul unor tipare neadecvate.

Cu toate acestea, repetare permanenta a tiparelor care te impiedica sa-ti valorifici potentialul are si un aspect pozitiv. Efortul pe care il depui arata ca esti optimist. Arata speranta si convingerea ca lucrurile se vor rezolva daca vei continua sa incerci. Optimismul se afla in miezul orcarui efort uman, iar el valorificat corespunzator, poate deveni ingredientul succesului.

Acest tip de optimism isi are radacinile in anii in care ne-am format, cand viata inseamna doar a face fata unor provocari minore. Incercarea de a obtine un rezultat mai bun inseamna optimism, la fel ca si speranta ca, daca repetam bucla de suficient de multe ori, actiunea ne va condunce spre iesirea din bucla.

Desigur acest mod de a gandi este nepotrivit, pentru ca, daca este vorba despre un tipar, repetarea optimista poate continua ani la rand fara niciun succes. A persevera in aceeasi bucla inseamna a ramane acolo, oricat de optimist ai fi, asteptand sa se intample ceva.

Ce cautam atunci cand repetam la nesfarsit un tipar al vietii sau aceeasi greseala?

Daca stam sa ne gandim bine, cautam ceva fundamental. Cautam iubire, succes, mandrie, apreciere, compasiune, realizare , respect de sine ,fericire si asa mai departe.

Tiparele sunt de obicei motivate de dorinta de a recupera sau a obtine ceva valoros. Chiar si tiparele problematice sunt motivate de incercarea de a obtine un rezultat desavarsit, legat de ceva foarte important pentru noi. Ele se bazeaza intotdeauna pe optimism, chiar daca optimismul nostru este prost folosit. Optimismul sta la temelia a tot ce intreprindem pentru o viata mai buna.

Vestea proasta pica atunci cand constati ca ai sperat si ai repetat un comportament in cadrul unui tipar sortit esecului. Faptul ca incerci inseamna ca speri sa-ti imbunatatesti viata. Iar faptul ca repeti inseamna ca ai energie. Vestea buna este ca ai materia prima necesara succesului. Inseamna ca energia de a obtine succesul este in tine; nu trebuie decat sa fie bine dirijata ca sa iasa din bucla.

Al treilea secret.

Tiparele ne consuma energia productiva

Toti ne-am nascut cu o buna doza de energie pura in noi. Din fericire, intr-o cantitate suficienta, sa ne tina toata viata. Daca viata noastra nu este activa, palpitanta si plina de energie, inseamna ca probabil energia noastra nu este utilizata corect sau ca ne stoarce de energie ceva anume.

Aceasta energie exista in noi inca de la nastere dar asemenea unor acumulatori, exista posibilitatea de a ne regenera periodic energia, dar si de a o epuiza. Somnul sau vacanta, fericirea sau succesul ne incarca de energie, iar stresul si implicarea in tipare contraproductive ne storc de energie, fara sa stim, si ne lasa mai epuizati decat este cazul sa fim.

Viata este scurta si este important sa avem la dispozitie intreaga noastra energie pentru a ne atinge telurile si pentru a ne bucura ca le-am implinit. Ceea ce inseamna ca e important sa decidem exact cum vrem sa folosim energia de care sa dispunem.

Este important cum ne distribuim aceasta energie a vietii. Aceasta distributie deteremina succesul nostru in viata. Avem o expresie chiar in limbajul pe care il folosim in viata de zi cu zi, atunci cand ne referim la necesitatea de a fi “mai energici”. Sunt doua moduri fundamentale in care ne putem distribui energia in vaita: productiv si neproductiv.

Unii oameni izbandesc ce isi propun in viata, altii nu. Cei care izbandesc si sunt impliniti au tendinta de a-si canaliza energia spre activitati care ii ajuta sa-si atinga telurile. Oamenii care nu reusesc si nu sunt realizati au tendinta sa-si canalizeze energia mai ales in tipare care daca sunt activate, nu duc la nimic productiv.

Concentrarea pretioasei energii catre tipare contraproductive este o risipa.

Imagineaza-ti ce ai putea realiza daca ai recupera energia pe care o cheltuiesti in tipare si si ai canaliza-o catre scopurile pe care ti le propui.

Daca ceva nu iti iese, nu renunta ci schimba modalitatea, fa altfel, rupe tiparul!

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii