Una dintre cele mai bune cai spre increderea in sine consta in a actiona pentru ca lucrurile sa se desfasoare cu succes. Eficacitatea, reusita sunt bune motoare care pot, pe deasupra, sa serveasca drept referinta atunci cand se ivesc dificultatile. Ele ne incurajeaza sa continuam, sa dam un sens vietii noastre si…sa ne ridicam dimineata din pat. Or, cel mai bun mijloc de a ne motiva pentru actiune si succes trece prin constientizarea unui obiectiv.

Fara un scop in viata , semeni cu o corabie fara capitan si fara destinatie. Nu poti decat sa esuezi. Fixarea unui scop iti da o ratiune de a trai, iti furnizeaza o directie, iti permite mobilizarea.

Daca iti exprimi in mod pozitiv obiectivele iti vei optimiza convingerea, vointa de a actiona si de a reusi. Sa-ti formulezi pozitiv gandurile inseamna sa crezi deja in propriile posibilitati. Suprima verbalizarile negative de tipul “E imposibil”, “n-o sa reusesc niciodata”, care iti stirbesc energia si iti zdruncina hotararile. Influenta cuvintelor nu mai trebuie demonstrata, sfarsim prin a deveni si a face ceea ce spunem (in medie rostim douazeci de mii de cuvinte pe zi!). Maniera in care vorbim despre noi are repercusiuni profunde asupra gandurilor, sentimentelor, realizarilor noastre.

Astfel, cu cat folosim mai multi termeni negativi, cu atat acestia se ancoreaza in gandirea noastra, o concretizeaza, o paraziteaza. Devenim negativi.

In acelasi mod, alunga formularile despotice de tipul “trebuie, este nevoie, ar fi trebuit sa”, Corespunzand obligatiilor sociale sau morale care nu sunt neaparat bune pentru tine si nici nu corespund nevoilor sau dorintelor tale. Inlocuieste-le cu formule nedirective, de tipul “vreau, prefer, aleg” in care iti exprimi vointa, responsabilitatea, deciziile.

Respinge frazele de genul “n-am putut sa actionez” sau “ce se va intampla daca?” Prima implica o relatie negativa cu trecutul, a doua o evaluare a viitorului impregnata de temeri si de reprezentari defetiste. Ca si cum ceea ce ni s-a intamplat candva ar fi fost inevitabil si, asemenea unui destin nefast, trebuie sa ne asalteze si astazi si maine. Nu te lasa prins in capcana infernala a lui “O sa…incerc, o sa testez, o sa verific, o sa examinez intrebarile”, care atesta intentii dezordonate si alarmante.

Chiar daca exista un timp pentru reflectie, pentru alegerea intre dorinte care sa reuseasca sa-ti cearna obiectivele, este nevoie si ca aceasta din urma sa fie realiste. Alege-ti scopuri care sa nu fie in contradictie cu morala ta, cu valorile si cu modul tau de a trai si de gandire. Cand iti vei selectiona obiectivul, fa-o in cunostinta de cauza. Daca esti dezgustat de putere si de cei care o exercita, a-ti dori sa ajungi sef de serviciu in firma nu este un scop de luat in seama.

Alege-ti obiective realizabile si nu te lansa in intreprinderi imposibile. Analizeaza-ti prioritatile. Daca, mai presus de orice, iti place sa traiesti in grup, pentru ca astfel te simti in siguranta, a pleca singur intr-un canoe nu este un bun plan de vacanta!

Descopera – si alege – scopuri care sa fie bune pentru tine, in loc sa le cauti pe acelea impuse de altii sau de societate. De multe ori ne dorim banii, reusita profesionala, pentru a fi recunoscuti de ceilalti; asemenea obiective pot crea o iluzie a increderii in sine. Dar, pana la urma, ele ne ofera rareori satisfactia personala si interioara si sfarsesc prin a mina stima pe care ne-o purtam.

Teoriile comunicarii arata ca, cu cat un obiectiv este formulat mai limpede, cu atat are mai multe sanse sa fie atins. Daca-i dai unui taximetrist trei adrese si cinci trasee, se va zapaci si pana la urma va refuza probabil sa te transporte. Fii clar cu ceilalti, dar si cu tine insuti. Obiectivele clare sunt necesare. Daca nu, te vei lansa in mai multe directii, te vei agita, nu vei termina nimic si singurul rezultat vor fi enervarea, ciuda si dezamagirea.

Incearca sa-ti descrii scopul cat mai exact posibil. Fixeaza-ti etape, ragazuri, o data limita. Astfel vei putea sti mereu incotro te indrepti, unde te afli si, daca e nevoie, poti sa-ti schimbi directia. Dorinta de a face o gimnastica se transforma intr-un obiectiv: de inscrii intr-un club si te duci acolo trei seri pe saptamana.

Risti sa te imprastii daca iti propui un prea mare numar de scopuri, de exemplu, sa fii sotie ideala, o mama perfecta, sau sa inveti chineza, sa devii presedinte-director general al unei firme multinationale, sa intelegi ultimele descoperiri ale biologiei moleculare. In realitate, trebuie sa ai teluri precise, mai usor de atins, ceea ce sporeste eficacitatea. De pilda, pentru un comerciant va fi mai productiv sa-si doreasca pana la sfarsitul anului cresterea vanzarilor cu 10{2cff7c644db9119eee720305f8076ea731684a73f7cf3c4a637eb4ffe03cc44c}, decat sa-si spuna “O sa fac lucrurile cat se poate de bine.”

Separa obiectivele principale de cele secundare. Fa liste si modifica-le. Ordoneaza-ti si reordoneaza-ti scopurile, cele care vor ajunge mereu pe locul intai au cele mai mari sanse de a fi obiectivele tale fundamentale. Cand ne ordonam obiectivele, se schimba si perspectiva asupra lor. Conceptia privind realizarea lor evolueaza si devine mai putin cetoasa. Putem lua in considerare infaptuirea lor intr-un mod diferit, in cunostinta de cauza.

Simplul fapt ca iti pui intrebarea “cum sa actionez?” iti dinamizeaza vointa si iti permite sa traiesti viitorul intr-o maniera modificata, sa-ti proiectezi dorinta actuala intr-un viitor posibil si realizabil.

In prima etapa, alege-ti scopuri pe termen scurt. Fixeaza-ti prioritati potrivit unui program, ordoneaza-ti obiectivele in functie de posibilitatile si nevoile tale. Saptamana asta poti:

  1. Sa-ti duci copiii la pediatru ca sa-i vaccinezi;
  2. sa incepi strangerea unor documente pentru conferinta de luna viitoare;
  3. sa organizezi un dineu duminica seara.

In etapa a doua, treci la obiective pe termen mai lung. In acest caz, daca ti-ai fixat un scop global si ambitios, fragmenteaza-l in mini-obiective. Astfel, vei evita sa te simti depasit sau strivit de importanta sarcinii si sa abandonezi totul. O maioneza se taie daca amesteci de la inceput galbenusul de ou cu tot uleiul; in schimb, daca torni uleiul treptat, ai toate sansele sa reusesti.

Este mai usor sa rezolvi o problema daca o faci pe etape, incepand de la ce este mai simplu pentru a ajunge la ce este mai complex. Fiecare mini-realizare actioneaza ca un imbold pentru a merge mai departe si a ajunge la rezultatul general. Totodata iti poti inregistra progresele si integra eventual informatii noi, care iti vor permite, la nevoie, sa-ti modulezi obiectivele.

Scopul tau principal este sa reusesti sa vorbesti in public: acorda-ti mai multe luni si incepe prin a discuta probleme pe care le cunosti bine, mai intai cu cativa prieteni si apropiati, in care ai incredere, apoi noteaza-ti ce a fost bine si ce trebuie imbunatatit. Pe urma, incearca sa-ti expui punctul de vedere la intalniri sau mese in familie. In fine, lanseaza-te in discutii cu colegii de birou si cu strainii.

Nu-ti vei putea atinge obiectivele daca nu-ti oferi mijloacele de a reusi. Intreaba-te ce te-ar putea ajuta. Cauta in afara ceea ce-ti usureaza sarcina. Sprijina-te pe ceea ce iti pune la dispozitie societatea: institutiile in sens larg, asociatiile, magazinele, internetul, regiunea, cartierul etc. Daca obiectivul tau este sa inveti sa redactezi un text, inscrie-te la cursuri specializate. Daca obiectivul tau este sa te lasi de bautura, inscrie-te la Alcoolicii Anonimi. Daca iti doresti sa vezi spectacole de teatru, stiind totusi bine ca nu vei avea nici curajul, nici timpul sa stai la coada, profita de sistemele de abonamente. Daca vrei sa-ti tii singur contabilitatea, cumpara-ti un calculator si inscrie-te la niste cursuri de formare profesionala.

Dar nu te baza numai pe exterior. Cauta in tine insuti mijloacele de care dispui pentru a-ti atinge obiectivul. Daca planuiesti sa alergi la maraton, fa obligatoriu un antrenament regulat. Daca doresti sa-ti iei un an sabatic si sa calatoresti, asigura-te ca ai pus suficienti bani deoparte. Daca vrei sa-ti schimbi profesia, gandeste-te sa urmezi cursuri ca sa-ti pui la punct cunostintele. In cat mai multe cazuri, verifica daca mijloacele pe care le ai iti ofera o sansa rezonabila de succes.

Daca nu gasesti solutii, nu te descuraja. Poate ca ai cautat prost si trebuie sa perseverezi, sa vorbesti cu cei din jur, cu oameni care au aceleasi obiective si probleme ca si tine. Daca nu, trebuie sa inovezi, sa inventezi solutii sau… sa-ti schimbi obiectivul.

Fii flexibil si tine cont de mediu, de context. Nu e suficient sa-ti fixezi un scop si sa te tii de el, daca situatia o cere, trebuie sa fii dispus sa-ti schimbi directia.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii