Pentru a intelege aceasta abordare  a stimei de sine, avem nevoie sa intelegem psihologiile orientate spre integrarea starii de bine, care pun accentul pe actualizarea sinelui printr-o continua educare.  Cu siguranta atunci cand nu ne simtim bine, automat si stima de sine este scazuta, cel putin asta este perceptia noastra asupra acestui fapt.

Putem privi stima de sine ca pe un nod Gordian al omului, al fiintei, o adevarata cheie a succesului in orice domeniu.  Un om care-si descopera si exploreaza stima de sine, cea pe care a avut-o dintotdeauna in interiorul sau si care nu tine de nimic exterior lui, va deveni un intreg dincolo de limitele impuse de societate. E un subiect extraordinar de sensibil. Daca nu-ti descoperi aceasta stima de sine autentica cu siguranta vei pune stapanire doar pe o parte din potentialul tau infinit.

Ca sa descoperim aceasta stima de sine, consider ca avem nevoie sa  intelegem urmatoarele aspecte :

– asumarea responsabilitatii pentru propriile actiuni si experiente;

– reciprocitatea in relatii, admiterea perspectivei celuilalt;

– o perspectiva existentiala sau a lui –aici si acum– care subliniaza faptul ca omul traieste intotdeauna in prezent;

– recunoasterea faptului ca trairile afective precum durerea,conflictul, suferinta, furia, vinovatia fac parte din experienta umana si trebuie intelese si chiar pretuite, nu reprimate sau ascunse; exprimarea trairilor afective dezvaluie descoperirea unui sens in viata persoanei;

– cei care au imbratisat etica umanista sunt uniti prin cautarea experientelor care sa le stimuleze dezvoltarea; si numai cei care sunt centrati pe actualizarea continua a sinelui se dezvolta cu adevarat.

-..constiinta reprezinta esenta existentei umane, in special constiinta autoreflexiva; conditionarea este urmatoarea dimensiune a persoanei si nu degeaba  se afirma ca suntem intemnitati  in conditionarile noastre mai mult decat ne imaginam, dar aceasta eliberare este posibila prin intermediul experientelor;

– fenomenele si procesele interne si intrapsihice sunt mai importante decat identificarile externe, dar fara a face o forma de egoism extrem din asta.

E necesar sa intelegem importanta concentrarii pe dezvoltarea si integrarea dimensiunilor fizice, psihice, mentale, emotionale si spirituale ale noastre.

O cale rapida de descoperire a stimei de sine poate fi aflata daca meditam la ce a spus Maslow:

„Suntem tot ceea ce putem fi? sau exista inaltimi si adancimi mai mari ale capacitatilor noastre psihice, la care cei mai multi nu viseaza, pe care unii le intrezaresc si le hranesc si pe care foarte putini le fructifica? Daca astfel de capacitati exista, care este natura lor? Cum pot fi recunoscute, cum putem invata de la ele si cum pot fi cultivate cel mai bine?”

Eu sunt convins ca fiecare dintre noi are propriile lui raspunsuri. Indrazneste sa descoperi si sa explorezi aceste raspunsuri. Bucura-te de satisfactiile obtinute la fiecare pas din acest lung drum al cunoasterii de sine.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii