Telepatia (insemnand literal simtire la distanta) vine din greaca tele („distanta”) si pathe „sentiment” si se refera la abilitatea de a comunica informatie de la o minte la alta, fiind o forma de perceptie extra-senzoriala sau cognitie anormala.
Aceasta informatie este raportata a fi „primita” in aceeasi forma ca si cum ar fi de la simturile conventionale. Telepatia este procesul care permite ca fiintele sa transmita informatii de la unele la altele, fara a se folosi de limbajul verbal. Cei care au descoperit ca telepatia se afla printre fenomenele paranormalului erau adeptii mesmerismului (teoria magnetismului animal). Acestia au observat ca unele persoane cu capacitati magnetice pot citi ganduri si pot executa comenzi nerostite.

Sigmund Freud a considerat telepatia ca o facultate primitiva, care a fost pierduta de om in cursul evolutiei sale. Conform afirmatiilor lui, indivizii legati „telepatic” trebuie sa aiba o legatura emotionala foarte puternica, iar evenimentul transmis pe aceasta cale trebuie incarcat cu sentimente negative. Pe de alta parte, Carl Gustav Jung i-a acordat o importanta mai mare, considerand telepatia o functie de sincronizare si a descoperit prin experientele sale ca aceste fenomen ne influenteaza visele.

N. Wiener, cunoscut cibernetician de origine americana, considera ca suportul material al telepatiei il constituie, de fapt, undele cu frecventa de 10 Hz, adica cele corespunzatoare ritmului alfa si ca acestea ar fi active in stare de relaxare maxima. Insa psihofiziologii nu sunt de aceeasi parere. Ei sustin ca telepatia este o functie a inconstientului care se manifesta indeosebi in marile trairi emotionale. Ca dovada, acestia aduc rezultatul experimentelor facute pe animale. In timp ce acestora li se inregistreaza electroencefalograma (EEG), la mare distantă li se sacrifica puii, iar in acea clipa, pe EEG apare un impuls nervos.


Camille Flammarion spunea: „Actiunea unei minti asupra alteia, de la distanta, transmiterea de ganduri, de sugestii mentale si de comunicare la distanta nu sunt mai extraordinare decat actiunea magnetului asupra fierului, decat influenta Lunii asupra marii, decat transportarea vocii umane cu ajutorul electricitatii sau decat minunile stiintei contemporane. Doar comunicarile psihice sunt superioare si acestea ne pot ajuta sa dam de urma cunoasterii naturii umane. Telepatia poate si trebuie sa fie considerata de catre stiinta o realitate incontestabila. Mintea poate actiona impotriva altei minti fara interventia simturilor. Fortele psihice exista cu adevarat, desi natura lor nu ne este cunoscuta. Noi spunem ca telepatia apartine ordinului psihic si nu celui fizic, psihologic, chimic sau mecanic, deoarece ea nu produce, transmite idei si ganduri, iar aceasta se manifesta fara cooperarea simturilor noastre”.

Sursa: http://www.wikipedia.ro

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii