Analizele psihologice privind atractia in iubire au indicat ca in trei sferturi din cazuri ca  indragostirea este un proces gradual si doar intr-un sfert putem vorbi de dragoste la prima vedere. Cateva teorii ce sustin aceste analize si pornesc de la presupunerea ca relatiile romantice trec prin anumite etape.

Una din aceste teorii ale iubirii prezinta patru etape:
1. Etapa intai este a exploatarii unde sunt cantarite si recompensele si costurile relatiei. 
2.  A doua etapa este a negocierii unde este definite relatia si sunt invatate comportamentele care aduc cele mai mari recompense ambelor persoane.
3. A treia etapa este a angajamentului, aici indragostitii, in urma unei implicari mai profunde a fiecaruia dintre ei, isi creaza o dependenta reciproca.
4.  A patra etapa este a formalizarii unde partenerii de cuplu si cei din cercul lor social considera relatia autorizata de societate.

Cea mai faimoasa teorie, a fost propusa acum 25 de ani de catre psihologul Bernard Mustein conform careia:
 1. In prima etapa, cea a stimulilor, elementele exterioare au cel mai mare impact. (cum ar fi aspectul);
 2. In a doua,  etapa valorilor, atractia se bazeaza in primul rand pe asemanarea valorilor si a intereselor.
 3. In a treia etapa, cea a rolului, partenerii examineaza daca functioneaza bine in rolurile legate de identitatea lor in calitate de cuplu ( prieten, iubit, coleg de camera, sot si sotie );

Alta teorie si cea mai complexa si comprehensiva este propusa de psihologul israelian Avner Ziv si contine patru etape:
 1.  Atractia – este influentata de experientele trecute si de atributele fizice ( frumusetea fiind cea mai importanta);
 2. Examinarea, unde partenerii isi examineaza compatibilitatea:

                                -sociala (mediul social si economic de provenienta);

                                -intelectuala ( educatia si ariile de interes );

                                -emotionala ( sentimentul de confort in preajma celuilalt );

  3. Autodezvaluirea – se creeaza intimitatea unde sentimentele si gandurile mai profunde ( pozitive sau negative ) sunt aratate partenerului;

 4.  Asteptarile reciproce – fiecare afla ce asteptari are persoana iubita si face un efort constient sa raspunda acestor asteptari in toate domeniile ( economic, emotional, social, social, profesional…)

Care dintre aceste teorii privind etrapele iubirii este cea corecta?  Este adevarat ca exista mai multe teorii care descriu evolutia relatiilor intime si chiar daca acceptam premise ca iubirea se schimba si evolueaza in timp, nu inseamna ca trebuie sa vedem existenta unor etape clare, in cadrul carora diferite variabile sunt cele mai importante.

Probabil stiati ca perechile se aleg mai intai pe baza trasaturilor fizice, insa raman impreuna si se casatoresc doar daca au trasaturi comune la nivel psihologic.

In momentul in care partenerii unui cuplu se cunosc, daca exista o atractie intre ei, relatia de iubire va debuta. Pe masura ce relatia avanseaza si ei se analizeaza reciproc vor afla daca exista intre ei compatibilitate sociala, intelectuala, emotional si in functie de aceasta relatia se va sfarsi sau va evolua.

 

 

 

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii