[Test Psihologic] Hermann Rorschach si testul petelor de cerneala
Astazi s-au implinit 129 de ani de la nasterea psihiatrului si psihanalistului elvetian Hermann Rorschach.
El a ramas cunoscut in istoria psihologiei pentru ca a dezvoltat un test proiectiv cunoscut ca testul Rorschach – testul petelor de cerneala. Acesta reflectand parti inconstiente ale personalitatii umane care sunt „proiectate” pe stimuli.
Testul consta in vizualizarea, pe rand, a 10 planse. Subiectii testului sunt rugati sa raporteze obiectele sau figurile care le vad in aceste planse.
In anul 1857 medicul german Justinus Kerner a publicat o carte populara de poezii, in care fiecare poezie a fost inspirata de o pata de cerneala cazuta accidental. S-a speculat ca aceasta carte la inspirat pe Rorschach in crearea testului sau. De asemenea, si psihologul francez Alfred Binet a experimentat cu planse ce aveau pe ele pete de cerneala, pentru un test de creativitate.
In clipul de mai jos veti gasi o parte din testul Rorschach.
Va invit sa va alocati 2 minute sa-l vedeti faceti si sa impartasiti cu noi ce vedeti la fiecare imagine.
Cativa norocosi vor primi si o interpretare rapida!
1. doi barbati care danseaza, per margine 2 balerine, in mijloc un fluture deasupra unei fantani de cristal
2. doi porci (zburatori) cu urechi lungi sau o masca de zorro
3. un liliac
4. un monstru cu cap de vizon si coasa tepoasa, care are pe fiecare mana cate o pisica
5. doi ursi care danseaza si din spate ii priveste un personaj imens alb cu par rosu
6. o blana de bursuc
7. doua fetite stand pe ceva, care se uita una la alta sau un cap imens de om fara nas si gura, cu ochii acoperiti de un material la fel ca si haina purtata
un fatzau de clown, 2 oameni grasi fatza in fatza cu securi care se ameninta, jumatatea din spate taiata a unui iepure, piele de animal, 2 imami turci care beau alcool, o pisica gatuita, o fata hacuita care se uita in oglinda,
Voi enumera ce am observat si imi doresc sa primesc o interpretare!
1. Doi cerbi, reni sau alt gen de cornute de acest fel in care s-au urcat pe un Cerebel uman pentru a prinde fluturele de foc… insa nu este vorba de o competitie, ci de o colaborare.
2. Capul unui liliac in prima instanta, insa pot interpreta si ca fiind un mag sau vrajitor (figura centrala), care parca tine mainile in sus si face o vraja, din care iese o energie aurica (lateralele).
3. Corpul unui liliac vazut din spate, sau un iepure inaripat. Pentru mine simbolizeaza faptul ca si-a gasit propria cale, ca zboara in acord cu vantul, se lasa purtat de val si asteapta noi oportunitati, deoarece iepurasul meu s-a impacat cu sine si nu mai este fricos…acum zboara, este mai presus ca vechiul „self”
4. Un porc mistret in prima faza, iar apoi, mergand in profunzime, vad foarte bine un batran vrajitor sau inger din spate, caruia i se misca pelerina in vant… poate fi chiar Gandalf din Stapanul Inelelor.
5. Fata unei pisici care sta cu gura deschisa (poate miauna sau casca, ori doar se alinta), iar analizand in profunzime vad doi acrobati solizi cu palarie rosie precum capul lui Oblio, care se tin de mana si executa un truc complex de echilibristica, imitand statul pe scaun la inaltime.
6. Superficial vad un covor vanatoresc facut din blana unei feline, iar analizand il vad pe Buddha care mediteaza transcedental cu mainile extinse in sus oblic, stand in pozitia Agura. Prin Buddha observ cum trece de sus in jos energia cosmica, care este foarte densa, ca un nor, care i se scurge inteleptului prin corp si il energizeaza.
7. Superficial vad doi iepuri care se privesc relaxati si fara frica, uitandu-se unul in ochii altuia, iar analizand am observat 8 capete de oameni nediferentiate perfect (ca si cum apar dintr-o apa), care vorbesc aprobator despre ceva anume, posibil sa fie intr-o conferinta despre succes.
Doua femei de serviciu
Un scarabeu
Un liliac
Picioare de urias
Doi lupi urland
Plamani
Partea reproductiva a femeii