Timiditatea
Tehnologizarea specifica zilelor noastre are avantajele: de a ne face mai eficienti si de a redefini timpul si valoarea lui. Timpul nu trebuie pierdut, ci utilizat rapid si cu un scop. Pe de alta parte, tehnologia defineste continuu modul nostru de comunicare. Oamenii sunt pusi din ce in ce mai rar in fata unor interactiuni directe datorita telefoanelor si internetului.
Acestea ne dau iluzia unui contact direct, dar in realitate, singurul lucru atins este tastatura telefonului, sau a calculatorului. Internetul, de exemplu, reprezinta un mod de a interactiona cu ceilalti. Orice tip de comunicare indirecta inlatura multe dintre barierele care il inhiba pe timid. Pericolul este insa, acela ca tehnologia poate deveni un paravan dupa care se ascund cei ce se tem de relaţiile sociale directe, iar ocaziile din ce in ce mai putine de contact direct intre persoane ii pun pe acesti oameni intr-un mare dezavantaj.
Timizii, aparent blanzi si calmi traiesc, de fapt, intr-o continua si permanenta stare de nesiguranta, analizandu-si mereu partile negative si preocupandu-se peste masura de parerea celorlalti despre ei.
Intr-un articol al sau, cunoscutul psiholog american Zimbardo, enumera consecintele nefaste ale timiditatii. Este vorba de o serie de probleme sociale: dificultate de a face cunostinta cu oamenii si a lega prietenii, ceea ce ii imping pe timizi spre singuratate si depresie. Apar si unele probleme cognitive cum ar fi incapacitatea de a gandi clar in prezenta altora, tinzand sa se blocheze in conversatii. Ei pot parea din aceasta cauza, dezinteresati sau nepoliticosi, cand sunt de fapt foarte nervosi. Pot fi preocupati de fiecare aspect al infatisarii si comportamentului lor. Traiesc sub presiunea a douatemeri: de a nu fi vazuti de ceilalti si teama de a fi vazuti dar considerati nesemnificativi.
Zimbardo a facut si alte numeroase studii si experimente despre comportamentul uman, unul dintre ele fiind Experimentul psihologic – Stanford Prison – Philip Zimbardo
Articolul lui Zimbardo a marcat un domeniu nou de studiu. Ultimele concluzii la care s-a ajuns in intelegerea acestei stari sunt urmatoarele:
- Unii oameni se nasc cu o inclinatie a temperamentului spre timiditate. Totusi, acest fapt nu condamna persoanele respective la „evitarea privirii celorlalti”.
- Un rol foarte important in acest aspect il are familia si educatia. Se vorbeste chiar de o neurobiologie a timiditatii; cel putin trei centri cerebrali care mediaza frica si anxietatea sunt implicati in comportamentele timide.
- In mare parte, timiditatea este dobandita in urma experientei de viata. Incidenta timiditatii variaza cu fiecare tara. Se pare ca israelienii sunt cel mai putin timizi dintre toti locuitorii planetei. Un factor major care determina timiditatea este stilul diferit al fiecarei culturi de a atribui lauda si pedeapsa copiilor.
Trebuie sa se faca insa o distinctie clara intre introvertiti si timizi.
Introvertitii au capacitate de comunicare si stima de sine necesare relationarii cu ceilalti, dar prefera sa fie singuri. Timizii doresc chiar foarte mult sa fie cu ceilalti, dar sunt deficitari in ceea ce priveste capacitatea de relationare sociala si consideratia pentru propria persoana.
Timizii sunt „constienti” de propria lor constiinta de sine si isi petrec foarte mult timp concentrandu-se asupra propriei persoane si asupra slabiciunilor lor, incat le ramane prea putin timp sa priveasca in jur.
Fiind o variabila personalitatii, timiditatea poate fi regasita, intr-un moment sau altul, la fiecare dintre noi, insa atunci cand timiditatea este structurala, profunda si de lunga durata, psihoterapia este necesara si chiar imperativa.
[divider]
[colored_box title=”Programare Psiholog Galati Oana Rafa – Cabinet psihoterapie PsiHolistic”]
[one_half]
[contactform email=”contact@psiholistic.ro” subject=”Inscriere Psihoterapie – Articol Timiditatea” success=”Inscrierea a fost realizata cu succes. Va vom contacta telefonic in scurt timp. Va multumim! ” akismet=”true”]
[name label=”Nume” required=”true”]
[textfield label=”Telefon” required=”true”]
[email label=”Email”]
[submit value=”Inscriere”]
[/contactform]
[/one_half]
[one_half_last]
Sau puteti face o programare direct la telefonul:0756 62 77 92