Viata e un joc?
Jocurile video, care ocupa mult din spatiul si timpul dedicate anterior televiziunii, sunt privite intr-o masura tot mai mare ca o forma de arta. Acum, americanii cheltuiesc mai multi bani pe jocuri video decat pe filme. Potrivit lui James Paul Gee, profesor la Universitatea din Wisconsin, jocurile video au devenit “principala activitate culturala a generatiei sub 30-35 de ani, asa cum au fost filmele si literatura pentru generatiile anterioare”.
O caracteristica a evolutiei mijloacelor de informare este aceea ca, initial, noile forme imprumuta continutul celor anterioare. Astfel, la inceput radioul a transmis piese de teatru, iar televiziunea a filmat emisiuni de radio si a programat filme vechi. Jocurile video si-au incercat norocul cu filmele, insa au avut rezultate dezastruoase. In domeniul respectiv, toata lumea stie ca jocul bazat pe “E.T.” a fost cel mai mare esec din istorie. Totusi, “invidia fata de cinema” continua sa afecteze marile companii din aceasta industrie valorand 10 miliarde de dolari, spune Eric Zimmermann de la gameLab. Impulsul de a-i face pe oameni sa planga a fost, in viziunea sa, “o idee gresita despre ce inseamna imaginile emotionale”. Zimmermann afirma ca “prin natura lor, jocurile sunt angajate emotional. Jocurile sunt sisteme dinamice, participative. Acesta este un nivel al naratiunii pe care filmul nu-l poate atinge”.
James Paul gee, profesor la Universitatea din Wisconsin, adauga: “Inca n-am inceput nici macar sa ne gandim cum ar arata jocurile in carenu exista impuscaturi”. Asta a durat ceva pana sa apara cele simpliste de pe retelele de socializare, care aveau ca scop interactiunea celor implicati, nu jocul in sine.
Povestitorul Steven Spielberg, care era foarte implicat in domeniul jocurilor, spune ca acesta va ajunge la maturitate “atunci cand cineva va marturisi ca a plans la nivelul 17.”
Diverse expozitii muzeale, conferinte academice si cursuri universitare analizeaza jocurile din perspectiva artistica, relateaza John Leland intr-un articol excelent, intitulat “Jucatorul ca artist”, din The New York Times, 4 decembrie 2005. La o conferinta organizata in 2004 de Universitatea Stanford, cu titlul “Story Engines” (Motoarele povestirii), “povestirea” jocului era asimilata unei modalitati de creare a naratiunilor: “intr-o epoca in care publicul vehiculelor consacrate pentru naratiune, cum ar fi cartile, ziarele, filmele si retelele TV, este in scadere”.
Pentru a estima cum va arata viitorul, urmariti scorul meciului: in Statele Unite , vanzarile de jocuri video au depasit anul trecut 10 miliarde de dolari, in timp ce producatorii celor mai populare console, Sony cu Playstation 3 si Microsoft cu Xbox 360, se pregateau de lansarea noilor modele. Jocurile cel mai bine vandute au fost “Grand Theft Auto: San Andreas” si “Halo 3”, fiecare cu peste 5 milioane de exemplare. Pentru multi tineri de pe intregul glob jocurile constituie calea de trecere spre lumea vizuala. Titlul Guinness (cartea recordurilor) pentru cel mai popular joc MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-playing Game) il detine World of Worcraft cu peste 12 milioane de utilizatori(2010) si cel mai vandut joc in 2008(1,34 miliarde de dolari).
Tie ce satisfactie iti ofera jocurile pe calculator?
Ce alte modalitati distractive de petrecere a timpului mai ai?