Mr.Spock, vulcanicul fara emotii din serialul science-fiction Star Trek, ar fi in viata reala un caz social. Chiar daca luam decizii ce se impotrivesc emotiilor, capacitatea de a le simti este absolut necesara pentru a putea actiona. Tot sentimentele determina succesul rarelor situatii cand ratiunea  ar fi suficienta pentru rezolvarea unor probleme.

Acest fapt uimitor a fost demonstrat de pacientul Elliot atunci cand cercetatorii l-au supus testului cu jocul de noroc. Elliot trebuia sa aleaga intre a trage carti din teancul care ii aducea constant un castig de 50 de dolari si rareori o pierdere de 100 de dolari sau din teancul care facea posibil un castig de 100 de dolari, cu riscul insa de a pierde pana la 1000 de dolari.

Dupa cateva runde de joc, subiectii sanatosi trageau carti doar din primul teanc; insa omul fara sentimente imperturbabil sa isi incerce norocul cu teancul periculos. Dupa ce a ramas fara bani, Elliot a vrut sa  imprumute de la conducatorul testului.

In mod uimitor, Elliot, o persoana foarte inteligenta, a inteles dupa cateva runde principiul si regulile jocului, dar nu si-a putut folosi cunostintele. Iar in cazul acestui joc situatia era clara, spre deosebire de sortarea teancului de documente, unde existau mai multe posibilitati la fel de valide. Odata inteles jocul, nivelul castigului se putea prezice foarte simplu printr-o simpla socoteala statistica. Chiar si un computer programat sa atinga castigul maxim s-ar fi decis, dupa cateva trageri de proba, pentru teancul de 50 de dolari. Doar Elliot s-a ruinat, iar rezultatele au aratat clar de ce i se intamplase acelasi lucru si in realitate.

Elliot dorea sa castige, dupa cum afirma chiar el, si tocmai aceasta dorinta i-a fost fatala. Si-a folosit toate sansele existente. Dar creierul nu evalueaza luand o decizie rationala si una emotionala; pentru asta sunt necesare parti ale lobului frontal care la Elliot fusese distrus de tumoare.  Posibilitatile se evalueaza in lobul frontal si creierul incearca, inainte de a lua o decizie, sa prezica modul in care ne-am simti intr-o situatie sau alta.

La Elliot acest proces nu mai functiona. El nu putea nici macar sa aiba aversiune fata de cartile riscante, dupa ce pierduse o suma mare tragand din teancul periculos. Stia foarte bine ca teancul putea duce la pierderi foarte mari, dar nu era in stare sa puna in aplicare aceste cunostinte pentru ca teama sau nervozitatea ii erau absolut sraine. Esecul lui arata cat de putin capabila este ratiunea sa conduca de un singura comportamentul in directia cea buna.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii