Vicii si false pasiuni
Este important sa facem distinctie intre falsele pasiuni sau vicii si adevaratele noastre impulsuri intuitive. Primele ne duc pe un drum familiar despre care stim ca in cele din urma, este zadarnic si dureros. Ultimele ne duc intr-o directie noua, care este satisfacatoare si luminoasa.
O falsa pasiune este ceea ce avem impresia ca ne dorim, dar, atunci cand obtinem acel ceva, nici nu ne satisface cu adevarat, nici nu ne imbogateste viata. Suntem ademeniti de false pasiuni atunci cand nu suntem constienti de adevaratele noastre nevoi si dorinte sau cand nu stim cum sa ni le implinim.
Cand cautam sa ne satisfacem o falsa pasiune pana intr-acolo incat devenim obsedati si nu ne mai putem controla, ea se transforma in viciu, patima sau dependenta. Viciul apare pentru a satisface unele din nevoile noastre, dar nu pentru mult timp, pentru ca nu se adreseaza nevoilor noastre autentice. De fapt, un viciu este foarte distructiv pentru viata noastra si a celor din jur.
Dependenta este daunatoare, in primul rand, pentru ca ne impiedica sa ne recunoastem adevaratele nevoi si dorinte si sa invatam sa ni le satisfacem. Din acest motiv, si nu este singurul, trebuie sa acceptam simptomele dependentei si sa incepem sa le vindecam, daca speram sa cream ceva in viata. Toti suntem intr-o anumita masura, dependenti de ceva.
La ora actuala, aproape toti suntem constienti de o posibila epidemiei a dependentei de droguri si de alcool in societatea noastra. Suntem constienti si de numarul alarmant al celor care sufera de grave tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia sau bulimia. Alte forme comune de comportament dependent include dependenta de sex, diversele obsesii legate de relatii, munca, patima cumparaturilor sau a jocurilor de noroc.
Unele dintre aceste forme sunt mai subtile decat altele, iar cateva cum ar fi dependenta de munca, sunt sprijinite de societate, astfel incat ne este greu sa le recunoastem drept comportament dependent. Chiar si meditatia poate deveni pentru unii o dependenta. Orice facem in mod obisnuit pentru a evita durerea de a ne satisface adevaratele nevoi poate constitui o dependenta.
Viciile noastre sunt modaliati prin care incercam, inconstient, sa ne umplem golul din suflet. Acest gol nu poate insa fi acoperit decat de acele lucruri cu adevarat necesare, cum ar fi o legatura profunda cu sursa noastra sipirituala, o relatie stransa cu natura, contactul apropiat cu alti oameni, o munca satisfacatoare si sentimentul ca iti aduci contributia in aceastra lume. Dar trebuie intai sa simtim aceste nevoie inainte de a le putea satisface.
Desi multi se simt jenati, nu trebuie sa ne fie rusine de viciul nostru. Toti avem cate un viciu, sub o forma sau alta. Partea buna este ca, atunci cand comportamentul nostru dependent devine suficient de dureros si daunator, ne obliga sa incepem – sau sa adancim – procesul de vindecare.
Avem norocul sa traim intr-o epoca care ne pune la dispozitie suficiente resurse ce ne pot ajuta si sustine in cadrul acestui proces. Unele programe ca Alcoolicii Anonimi constituie pentru multi modalitati eficiente de a face fata dependentei. Exista, totodata, o multime de terapeuti si grupuri de sprijin care sunt specializate in astfel de probleme. Daca voi credeti ca aveti o problema legata de dependenta, ar fi potrivit sa cautati ajutor de la un specialist. Ar putea fi un important pas pe care l-ati face spre vindecare si fericire!