Experimentul Psihologic Milgram a fost efectuat de psihologul Stanley Milgram in anul 1961 la Yale si demonstreaza cum oamenii sunt inclinati sa se supuna unei figuri autoritare. Ei sunt capabili sa faca lucruri care contravin umanitatii, bunului simt si al eticii.

Stanley Milgram spunea: „Psihologia etica a acestui secol dezvaluie o lectie importanta: adesea, nu felul de a fi al cuiva determina modul in care el va actiona, ci tipul de situatie in care acesta va fi pus”.

In cadrul experimentului, psihologul le-a cerut participanţilor sa puna intrebari unei terte persoane in timpul unui pretins test. Participantii erau instruiti sa aplice socuri ori de cate ori persoana gresea raspunsul (dar de fapt, cealalta persoana se prefacea doar ca este electrocutata).

Pe parcursul experimentului, cel care administra socurile il auzea pe cel ce gresea raspunsurile urland si cerand sa fie eliberat. Odata ce limita de 300 de volti era depasita, acesta refuza sa mai raspunda la intrebari.  Doar 14 din cei 40 de subiecti s-au oprit inainte de administrarea pragului maxim, de 450 de volti si desi toti manifestau agitatie fata de conducatorul experimentului, au continuat sa administreze socurile urmand-i ordinele.

Va invit sa urmariti experimentul si sa dezbatem parerea voastra despre acesta.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii