DeprimataDepresia este o boala. Prin urmare, nu este o dovada de slabiciune de caracter, nici un soi de stare sufleteasca mai mult sau mai putin romantica si, mai ales, nu este o stare de care trebuie sa va fie rusine. Chiar si cei mai puternici oameni pot fi afectati: faptul de a fi deprimat nu va transforma intr-o “mimoza”. In curand veti putea sa reincepeti urcusul. Ca o masina care a ramas fara baterie, daca bateria va fi incarcata, masina va functiona din nou.

Depresia este o adevarata boala, deoarece diagnosticul se bazeaza pe simptome cunoscute, poate afecta pe oricine si necesita un tratament ( recomandam psihoterapie) pentru vindecare. Din pacate, vointa de una singura nu poate face nimic impotriva acestei boli.

Ce nu trebuie sa faceti cand sunteti depresiv?

  • Sa beti alcool, sa consumati droguri sau medicamente pentru a face fata dificultatilor.Alcool si droguri
  • Sa va luati concediu dupa concediu pentru a rezista si a va trage sufletul. E perioada scurta de pauza este recomandata, insa aceasta sa nu se intinda pe o perioada foarte mare de timp.
  • Sa luati decizii importante cu repercursiuni in viitor. De exemplu, doar din cauza ca sunteti deprimat sa demisionati de la locul de munca.
  • Sa vorbiti peste tot pe unde va duceti despre depresia voastra si sa va justificati problemele si greutatile fata de prieteni prin depresie.
  • Sa renuntati prematur si fara sa discutatati cu specialistul la demersul terapeutic ce il urmati in tratarea depresiei, doar pentru ca simtiti un disconfort.
  • Sa intrerupeti demersul terapeutic doar pentru ca va simtiti mai bine.

Ce trebuie sa faceti pentru a ajuta o persoana deprimata?

  • Fiti intelegatori, dar  fara sa dati dovada de prea multa solicitudine.
  • Infoarmati-va cu privire la o modalitate de tratament. Un demers de psihoterapie poate fi foarte util atat pentru cel deprimat cat si pentru voi, puteti cere mai multe informatii specialistului despre metodele de ajutor pe care le puteti oferi.
  • Deprimatul isi doreste alaturi o prezenta afectuasa si solida. Trebuie sa stiti sa ramaneti voi insiva fara afectare sau mila. Sa fiti voi insiva presupune sa va lasati calauziti de intuitie si afectiune.
  • Puteti sa subliniati schimbarile pozitive, chiar si minime, pe care le constatati. Aceasta este o modalitate de a jalona evolutia deprimatului. Simplu fapt de a-i spune, de exemplu, ca arata mai bine decat acum ceva vreme in urma sau ca ati remarcat ca il intereseaza si participa la o discutie mai mult ca inainte, poate avea repercusiuni pozitive.
  • Un loc cu totul aparte trebuie sa fie rezervat activitatii fizice. Desigur, deprimatul sufera de incetineala in miscari, dar daca reusiti sa-l determinati sa mearga pe jos in fiecare zi cate doua, trei ore, acest fapt va avea un efect benefic.  Nu numai ca va putea sa se gandeasca si la alte lucruri, sa arate ca este capabil sa faca si altceva, dar veti avea si dovada ca stimularile repetate ii permit sa iasa din propria-i cochilie.
  • Spuneti-i deprimatului mereu ca depresia este o boala ce poate fi vindecata.

Ce trebuie sa evitati pentru a ajuta o persoana deprimata?

  • Evitati sa oferiti sfaturi care influenteaza viitorul deprimatului, precum: sa demisioneze, sa-si schimbe locul de munca, sa se desparta de partenerul de cuplu, sa divorteze, sau sa-si schimbe domiciliul. Deprimatul trece printr-o perioada grea si risca mai apoi sa-si regrete deciziile care nu sunt in armonie cu el insusi.
  • Evitati sa propuneti false remedii. De exemplu, sa ia un tratament care a dat rezultat in cazul altcuiva, sa ia “energizantante” precum vitaminele, sa consume alcool sau alte substante , pentru a uita de starile sale.
  • Evitati sa-i contestati deciziile legate de metoda de tratament pe care a ales-o, facandu-l astfel sa se indoiasca de demersul ales, sau de psihoterapeutul acestuia.
  • Evitati discursurile negative si simpliste. Ele accentueaza viziunea negativa pe care o are deprimatul asupra lui insusi. De exemplu: “Prea iti dai importanta, nu te mai gandi numai la tine, un sut in fund inseamna un pas inainte“.
  • Evitati sa ii amintiti deprimatului neputinta sau incapacitatea sa. De exemplu, “Fa un efort si ajuta-te. Dumnezeu iti da dar nu-ti baga si in traista, asa ca trebuie sa faci si tu ceva, scutura-te un pic si revino-ti“.
  • Evitati sa negati caracterul patologic al depresiei. De exemplu, “Si totusi, n-ai nimic, analizele ti-au iesit normale, nu-ti lipseste nimic ca sa fii fericit, poti sa-ti revii singur nu ai de ce sa-ti faci griji“.

Toate aceste atitudini arata de fapt, ca punem o distanta intre noi si cel deprimat, ca vrem sa evitam sa-i fim aproape in suferinta lui. Ele sunt mai ales dovada mecanismelor noastre de aparare in fata depresiei.

Depresia are importante repercusiuni asupra vietii de zi cu zi, ceea ce o transforma intr-o incercare, atat pentru individul deprimat, dar si pentru cei din jurul lui.

[divider] [colored_box title=”Programare Psiholog Galati Oana Rafa – Cabinet psihoterapie PsiHolistic”] [one_half] [contactform email=”contact@psiholistic.ro” subject=”Inscriere Psihoterapie – Articol Anxietate 1″ success=”Inscrierea a fost realizata cu succes. Va vom contacta telefonic in scurt timp. Va multumim! ” akismet=”true”] [name label=”Nume” required=”true”] [textfield label=”Telefon” required=”true”] [email label=”Email”] [submit value=”Inscriere”] [/contactform] [/one_half] [one_half_last] Sau puteti face o programare direct la telefonul:

0756 62 77 92

[/one_half_last] [/colored_box] [divider]

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii