De ce Psihoterapie? Cum poate ajuta psihoterapia?

Mulți oameni nu văd utilitatea psihoterapiei.
Nu poţi rezolva problemele citind o carte despre depresie sau vorbind cu un prieten ?
Nu poţi renunţa pur şi simplu la anumite comportamente care nu sunt eficiente sau chiar îţi fac rău?

Răspunsul este că dacă un simptom este produs involuntar, iraţional, atunci găsirea soluţiei se adresează acelei zone în care el se află şi nu zonei analitice şi intelectualizate a fiinţei noastre.

Chiar dacă conștientizăm un simpton nu înseamnă că putem să-l şi soluţionăm. Deşi ştim că nu este OK să ne comportăm într-un anumit fel nu putem să şi renunţăm la acel comportament imediat ce ne-am dat seama de el. Cel mult, prin citiul de cărţi sau discuţii cu apropiaţii, putem ajunge să întelegem mai mult şi să aflăm, poate, cauza unor anumite dificultăţi cu care ne confruntăm.

Cheia înţelegerii acestor comportamente este inconştientul. Astfel, doar printr-o psihoterapie poţi ajunge în această zonă. Învăţarea la nivel intelectual este rareori eficientă.

Care este scopul unei psihoterapii?

Scopul unei psihoterapii este insight-ul personal, descoperirea personală de sine. Acest mod de învăţare este adesea dificil, de aceea psihoterapia durează mai mult decât câteva şedinţe.

Majoritatea specialiştilor sunt de părere că obiectivele psihoterapiei vizează în principal următoarele aspecte:

  • Scoaterea clientului din criza existenţială în care se află.
  • Reducerea sau eliminarea simptomelor.
  • Întărirea eului şi a capacităţilor integrative ale personalităţii clientului.
  • Intărirea personalităţii clientului în vederea obţinerii unei funcţionări mai mature, cu o capacitate de adaptare eficientă la mediu.
  • Reducerea (sau înlăturarea dacă este posibil) acelor condiţii de mediu care produc sau menţin comportamentele de tip dezadaptativ.
  • Modificarea opiniilor ineficiente ale clienţilor despre ei înşişi şi despre lumea înconjurătoare.
  • Dezvoltarea la clienţi a unui sentiment clar al identităţii personale.

Aceste obiective nu sunt uşor de atins deoarece adesea viziunea distorsionată despre lume şi imaginea de sine nesănătoasă pe care le putem avea sunt rezultatul unor relaţii patologice din copilărie, relaţii întărite pe parcursul mai multor ani de experienţe de viaţă.

Când apelez la psihoterapie?

Psihoterapia reprezintă una dintre cele mai eficiente soluţii pentru vindecarea sau ameliorarea celor mai multe forme de dezechilibru psihic, indiferent de cauzele acestora: despărţirea de partener, pierderea unor persoane dragi sau apropiate, pierderea locului de muncă, dificultăţi în a stabili relaţii apropiate cu alte persoane, probleme în viaţa de cuplu, probleme în relaţia părinte copil, dificultăţi de integrare socială, atacuri de panică, nevroze, anxietate, fobii, depresie, tentative de suicid sau gânduri suicidale, diverse dependenţe(alcool, droguri, tutun), tulburări sexuale, crize de furie, lipsa controlului, agresivitate, etc. De asemenea, psihoterapia poate fi recomandată şi de medicul de familie sau de către medicul psihiatru, atunci când aceştia constată faptul că sursa tulburării acuzate de pacient nu este una de natură fiziologică sau organică, ci mai degrabă una de natură psihologică.
[divider] Daca va hotarati sa apelati la serviciile unui psihoterapeut din Galati puteti face o programare pentru o sedinta de psihoterapie la cabinetul nostru la numarul de telefon: 0756 62 77 92 sau completand rapid formularul din dreapta paginii.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii