Insight
În psihologia gestalistă termenul se referă la o reorganizare bruscă a elementelor unei percepţii, ceea ce duce la o reacţie nouă şi imediată diferită de experienţele anterioare. Aspectele mai semnificative ale insight-ului au fost cercetate de W. Kohfer (1925), în celebrele sale experienţe cu cimpanzei (1925)
În activitatea cognitivă a omului, insight-ul este o modalitate de rezolvare de probleme, deşi nu orice problemă poate fi astfel soluţionată. Insight-ul este înţelegerea intuitivă şi globală a semnificaţiei sau structurii unui comportament, situaţii, expresii. Insight-ul este o conduită inteligentă, intuitivă mijlocită de acte analitico-sintetice cu o desfăşurare rapidă şi care nu pot fi în detaliu conştientizate.
Au fost cercetate forme de manifestare ale insight-ului la copii. Ricardson (1934) le-a relevat la 2 ani şi 4 luni. J. Piaget a găsit tipuri de reacţii insight la un an.
(termen englezesc)
Dictionar Enciclopedic de Psihologie – Editura Babel, București
[…] unei psihoterapii este insight-ul personal, descoperirea personală de sine. Acest mod de învăţare este adesea dificil, de […]
[…] la gasirea relatiei dintre forma si volum. Intelegerea unei probleme are loc prin intuitie (insight), nu pe cale […]