Tulburarea de personalitate antisociala
Tulburarea de personalitate antisociala se caracterizeaza printr-un pattern de lunga durata, de o desconsiderare fata de drepturile oamenilor, trecerea de multe ori peste ele si incalcarea acestor drepturi. Aceasta tulburare debuteaza, de obicei, in copilarie, sau in adolescenta si evolueaza pe parcursul intregii vieti.
Tulburarea de personalitate antisociala este adesea mentionata ca psihopatie sau sociopatie, cu toate acestea, nici psihopatia nici sociopatia nu sunt recunoscute ca forme de specialitate utilizate pentru diagnosticarea tulburarii.
Cercetatorii din zilele nostre nu stiu ce cauzeaza aceasta tulburare de personalitate, insa exista mai multe teorii cu privire la posibilele cauze ale acesteia. Cei mai multi oameni de stiinta sustin ca exista un model biopsihosocial de cauzalitate.
Cauzele sunt probabil din pricina unor factori atat biologici, genetici, sociali (cum ar fi modul in care o persoana interactioneaza in dezvoltarea sa timpurie cu familia, prietenii si alte persone sau copii de aceasi varsta), cat si psihologici (factorii de personalitate si temperament ai individului, modelate de mediul lor si mecanismele de adaptare invatate pentru a-si pastra echilibrul psihic) . Acest lucru sugereaza faptul ca nu exista un singur factor responsabil, ci mai degraba, natura complexa a persoanei si probabil contopirea tuturor acestor factori au rolul decisiv in dezvoltarea acestei tulburari.
Persoanele cu tulburare de personalitate antisociala prezinta frecvent lipsa de empatie si tind sa fie duri, cinici, si dispretuitori ai sentimentelor, drepturilor si suferintelor oamenilor. Ele se pot autoevalua intr-un mod exagerat si arogant (de exemplu, simt ca locul unde muncesc este de sub nivelul lor, sau nu au o preocupare realista cu privire la problemele lor actuale si viitorul lor). Pot fi excesiv de dogmatici, siguri de sine, sau obraznici.
Acesti oameni au un farmec superficial, pot fi destul de volubili si se prezinta o usurinta in exprimare (de exemplu, intr-o discutie folosesc termeni tehnici sau/si de jargon pentru a impresiona pe cineva care este familiarizat cu subiectul discutiei) .
Lipsa de empatie si farmecul superficial sunt caracteristici care au fost de obicei incluse in conceptiile traditionale de psihopatie si pot fi deosebit de distinctive fata de tulburare de personalitate antisociala. Aceste persoane pot fi, de asemenea, iresponsabile si explotatoare cu partenerii in relatiile sexuale.
O tulburare de personalitate este un model durabil de experienta interna si de comportament care se abate de la norma a culturii individului. Patternul este vazut in mai multe dintre urmatoarele: cunoastere, afectiune, relatii interpersonale, sau controlul impulsurilor. Modelul de durata este inflexibil si omniprezent pe o gama larga de situatii personale si sociale. De obicei duce la suferinta semnificativa sau insuficienta in domeniile sociale, domeniul muncii sau alte domenii in care individul functioneaza. Patternul este stabil si de lunga durata, iar debutul lui poate fi urmarit incepand de la maturitatea timpurie sau adolescenta.
Tulburarea de personalitate antisociala este de regula observata in jurul varstei de 15 ani, atunci cand o persoana prezinta comportamente antisociale si are ca simptome:
- Imposibilitatea de a se conforma normelor sociale cu privire la comportamente legale cum este indicat prin efectuarea in mod repetat acte care sunt motive de arestare.
- Inselarea, mintirea repetata, utilizarea de pseudonime, sau escrocarea altora pentru profit personal sau de placere.
- Impulsivitate si incapacitatea de a planifica.
- Iritabilitate si agresivitate, asa cum este indicata de lupte fizice repetate sau atacuri.
- Amoralitate fata de siguranta de sine sau fata de ceilalti.
- Iresponsabilitate consecventa, asa cum este indicata prin nerespectarea repetata si sustinerii unui loc de munca stabil, sau onorarea obligatiilor financiare.
- Lipsa de remuscari, asa cum este indicat de indiferenta sau rationalizarea ca au ranit, maltratat pe cineva, sau au furat de la o alta persoana.
Deoarece tulburarea de personalitate evoluaza pe o durata lunga de timp, este cel mai des diagnosticata la varsta adulta, fiind ma dificil de diagnosticat in copilarie sau adolescenta (un copil, sau un adolescent este in continua dezvoltare cu modificari de personalitate si de maturizare) .
In conformitate cu DSM 5, tulburarea de personalitate antisociala nu poate fi diagnosticata la persoanele mai tinere de 18 ani.
Tulburarea de personalitate antisociala este de 70 la suta mai raspandita la barbati decat femei si la fel ca cele mai multe tulburari de personalitate, aceasta, va scadea in intensitate odata cu inaintarea in varsta. Majoritatea oamenilor cu aceasta tulburare se confrunta cu cateva dintre simptomele cele mai extreme in jurul varstei de 40-50 de ani.
Tulburarile de personalitate, cum ar fi tulburare de personalitate antisociala sunt de obicei diagnosticate de un specialist instruit in sanatate mintala, cum ar fi un psiholog, psihoterapeut sau psihiatru. Medicii de familie, sau alti medici nu sunt instruiti si formati pentru a face acest tip de diagnosticare psihologica. Puteti consulta initial un medic de familie cu privire la aceasta problema, care ar trebui sa va dea o trimitere la un specialist ce are aceasta competenta. Nu exista analize speciale, teste genetice sau de sange care sa fie folosite pentru a diagnostica tulburarea de personalitate antisociala.
Multe persoane cu aceasta tulburare nu cauta tratament, decat atunci cand aceasta incepe sa interfereze in mod semnificativ, sau are un impact major asupra vietii sale. Acest lucru se intampla cel mai adesea atunci cand persoana nu mai are resursele necesare pentru a face fata stresului sau a altor evenimente din viata sa.
Diagnosticul de tulburare de personalitate antisociala se pune in urma unei evaluari de catre specialist pe baza compararii simptomelor si a istoricului vietii sale. Acesta va decide daca simptomele dumneavoastra indeplinesc criteriile necesare pentru un diagnostic cu aceasta tulburare.
Tratarea tulburarii de personalitate antisociala implica de obicei, psihoterapie pe termen lung cu un terapeut format in tratarea acestui tip de tulburare. Nu va autodiagnosticati dumneavoastra si mai ales nu urmati tratamente medicamentoase fara a consulta un specialist in sanatate mentala, in vederea unei diagnosticari corecte si a unui plan de tratament adecvat afectiunii dumneavoastra!
[divider] [colored_box title=”Programare Psiholog Galati Oana Rafa – Cabinet psihoterapie PsiHolistic”] [one_half] [contactform email=”contact@psiholistic.ro” subject=”Inscriere Psihoterapie – Articol Tulburarea antisociala” success=”Inscrierea a fost realizata cu succes. Va vom contacta telefonic in scurt timp. Va multumim! ” akismet=”true”] [name label=”Nume” required=”true”] [textfield label=”Telefon” required=”true”] [email label=”Email”] [submit value=”Inscriere”] [/contactform] [/one_half] [one_half_last] Sau puteti face o programare direct la telefonul:0756 62 77 92 [/one_half_last] [/colored_box] [divider]